pondělí 25. února 2008

Referenční kanály z družic

Vyskytl se dotaz: co to jsou referenční kanály z družic? Určitě jste se pokusili o ruční vyhledávání družic. Postup ručního vyhledávání družic je jednoduchý, takže jste zřejmě - při trošce trpělivosti - byli úspěšní. Nejspíš Vás ale napadla otázka: je ta parabola nastavena tak, aby byl příjem co možná nejkvalitnější? Nejde to ještě vylepšit? Odpověď je ve většině případů: ano, nejspíš tam nějaká rezerva bude. A co když se vyhledat družici ručně, třeba ve složitých místních podmínkách, nepodařilo vůbec. A tady jsme u referenčních kanálů. Pro vysvětlení pojmu si pomohu citátem z redakčního článku zveřejněného na portálu Parabola.cz, konkretně na adrese: http://www.parabola.cz/abc/search_sat/.
"Pro přesné vyhledání konkrétní družice je třeba znát a zadat v přijímači parametry aspoň jednoho programu z požadované družice, a to programu, jehož kmitočet i ostatní údaje jsou jedinečné, tzn neopakují se na jiných satelitech (nalezená úroveň signálu nás tedy nemůže zmást). Těmto programům s konkrétními parametry na jednotlivých družicích budeme říkat referenční kanály."
Jelikož se většinou jedná o volně vysílané programy, správnost pozice se dá zkontrolovat po uložení do paměti i podle obrazu. Referenční kanály pro nejčastěji vyhledávané družice jsou:
Astra na pozici 19.2E: 10832 - H - SR 22000 - FEC 5/6
Hot Bird na pozici 13E: 11604 - H - SR 27500 - FEC 5/6
Astra 3A na pozici 23.5E: 11525 - H - SR 27500 - FEC 3/4
Na výše uvedené adrese se dozvíte referenční kanaly z celé řady dalších družic.

Žádné komentáře:

Okomentovat